Vaak hoor ik mijn cliënten zeggen dat ze geen dorst hebben maar drinken ‘omdat het moet’. Ook steeds meer huisartsen adviseren om minimaal 2-3 liter per dag te drinken. Tegenwoordig zijn er zelfs spotjes op de radio om mensen tot drinken aan te zetten. Maar niet iedereen heeft even veel nodig en ook de omstandigheden hebben invloed op wat je nodig hebt!

Als het tropisch heet is of je fanatiek sport dan verlies je veel vocht doordat je veel zweet. Je krijgt dan vanzelf dorst en zult dus vanzelf meer gaan drinken.

Het lijkt erop dat je niet teveel kunt drinken maar dat klopt niet! Zeker als je snel veel water achter elkaar drinkt kunnen de nieren dat niet aan. Het komt niet veel voor maar water vergiftiging (hyponatremie) kan zelf levensbedreigend zijn!

Teveel water verdunt het Natrium gehalte in het bloed. Natrium moet zorgen voor een goede vochthuishouding in het lichaam en in de cellen. Bij teveel water zullen de cellen proberen de disbalans te verhelpen door meer water op te nemen waardoor de weefsels opzwellen. Dit heeft ook effect op de bloeddruk en op de werking van spier- en zenuwcellen.

Als je teveel drinkt kun je spierkrampen krijgen, misselijk worden, hoofdpijn krijgen en verward raken. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot hersenzwelling en coma.

Volgens de Chinese Geneeswijze hoort water bij de Nieren. De Nieren hebben warmte nodig om de vochthuishouding goed te reguleren. Door veel te drinken ga je veel plassen en door veel te plassen raak je warmte kwijt daardoor daalt de lichaamstemperatuur en heb je het steeds koud. Omdat het vuurtje van de Nieren te laag staat kan het vocht niet goed worden getransformeerd en ontstaat er vochtophoping. Doordat de weefsels zwellen kan er spierkramp ontstaan. Het ruggenmerg en de hersenen horen ook bij het Niersysteem volgens de Chinese Geneeswijze en ook hier kan zwelling ontstaan met neurologische klachten, hoofpijn of coma tot gevolg. Het Water van de Nieren moet het Vuur van het Hart controleren. Bij teveel water komt daardoor ook het Hart onder druk te staan en kan hartproblemen of problemen met de bloeddruk geven maar ook verwardheid en gedragsverandering omdat het Hart het mentale en emotionele aspect niet goed meer kan reguleren.

Warmte is ook nodig voor de spijsvertering dus structureel teveel en te koud drinken is ook niet goed voor de vertering. Dat kan brijige ontlasting of diarree, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid geven.

Drink dus als je dorst hebt maar niet omdat het moet! Drink niet koud uit de koelkast en zeker niet met ijsblokjes. De urine geeft een goede indicatie of je genoeg drinkt. De urine hoort een lichtgele kleur te hebben en niet sterk te ruiken, 5-7x per dag plassen is normaal. Elke 1,5 uur naar de wc en grote hoeveelheden ‘water’ plassen is een teken van teveel drinken, ’s nachts plassen ook.